Historien om Turbinen

Kort fortalt om spillestedet Turbinen

Turbinen genåbnede som spillested i oktober 2016 efter en gennemgribende renovering takket være en flot donation fra Købmand Herman Sallings Fond. Turbinen er nyistandsat fra bunden med toptunet teknik og ny, lækker indretning med lounge på den ene etage og koncertsal ovenpå.

Loungen bruges blandt andet til intime koncerter, musikforedrag og Artist Talks, og selve salen, der har plads til 349 stående gæster, lægger scene til en masse rytmiske koncerter året rundt. Salen laves jævnligt også om til en hyggelig jazzklub, man kan opleve comedy og cabaret, og så bruges den også til særlige siddende koncerter, hvor der skrues op for nærværet, intimiteten og store musikoplevelser.

Både Loungen og salen er opført med veludstyrede barer, så der er ikke fare for at måtte tørste under dit næste besøg. Turbinen er desuden opført handicapvenligt, så alle kan komme ind og få nogle gode musikalske oplevelser.

I perioden 2017-2020 var Turbinen udpeget som regionalt spillested, blev siden netværksspillested i en periode under corona, og er lige nu honorarstøttet spillested. Fra januar 2025 til slutningen af 2028 har Turbinen atter fået status som regionalt spillested.

Vi glæder os til at byde dig velkommen – hvad enten du står ude blandt publikum, bag scenen eller på scenen 🎶💚


Hvorfor gør vi, som vi gør på Turbinen?

Skærer vi helt ind til benet gør vi, som vi gør for at skabe de bedst mulige forhold for det helt særlige rum – denne helt særlige lomme i tiden – der bliver skabt, når vi som mennesker mødes i musikken.

De ur-følelser der bliver vakt til live inde i os alle, når vi som lyttende mennesker foran scenen – og spillende mennesker på scenen – oplever musikken folde sig ud og ind i os alle. På én og samme tid en dybt personlig oplevelse, men også en oplevelse vi deler sammen i det fællesskab, der opstår, når musikken spiller.

Musikalsk fællesskab, mangfoldighed og meningsfulde musikoplevelser for alle
Det er vores klare mission at bane vejen så flest muligt – store som små – får muligheden for at få denne helt særlige musikoplevelse.

Det gør vi ved en masse ’behind the scenes’-arbejde, der blandt andet består af en god portion strategisk knofedt, hvor vi opsøger samarbejder, indgår i musikprojekter lokalt og nationalt, har fokus på talentudvikling og lægger kræfter i at sammensætte det mere synlige koncertprogram, der både skal kunne tale til den indre fan, omfavne det populære og ikke mindst indgyde musikmod og inspiration.

Det er vigtigt for os, at vores publikum inviteres indenfor i musikkens verden fra barnsben af, så de på et tidligt tidspunkt oplever, hvad den gode live musikoplevelse kan. Det gør vi konkret med vores skolekoncerter for alle klassetrin, der lige nu kører i et et-årigt pilotprojekt sammen med Randers Kommune og LMS.

De gode oplevelser bygger vi videre på, så også ungdommen fortsætter med at tilvælge musikoplevelserne helt ind i voksenlivet. Vi har blandt andet opdyrket et godt samarbejde med de unge på Randers Statsskole, der som Turbineambassadører selv er med til at skabe musikoplevelser – og vi har antennerne ude i forhold til at opbygge og indgå i endnu flere af de givtige unge-samarbejder.

Kreativ vækstlagsudvikling, musikmod og musikalsk bæredygtighed
Vi tager med stor lyst og alvor ansvar for at være med til at udvikle den nye generation af lovende musikere, så de netop kan levere musik af den høje kvalitet, der er påkrævet for at musikmagien opstår i mødet mellem publikum og kunstner.

Fokus er især på den lokale talentmasse, der findes i rigt mål i Randers og omegn. Og så ligger det os meget på sinde at være med til at give musikken og musiklivet de bedste og mest levedygtige kår i form af de mange samarbejds- og vidensdelingsprojekter, vi enten selv sætter i gang eller indgår i sammen med et varieret udvalg af alle typer af aktører, der tæller alt fra nationale organisationer som ROSA (Dansk Rock Samråd) og andre spillesteder til lokale ildsjæle og fællesskaber som fx RUK (Randers Unge Kultur), Folkemusik i Randers (FiR) eller foreningen Station K i Langå.

Turbinen skal være et sted, man er bruger af og samskaber med på tværs af aldersgrupper, køn, tilhørsforhold, geografi og musikalske præferencer – uanset om man står nede blandt publikum eller på scenen.

Vi vil være et musikalsk mødested og skabe et stærkt tilknytningsforhold til alle, der besøger os – uanset om det er fysisk på Turbinen eller ude i lokalområdet, hvor vi også skaber en masse musikoplevelser. Vi vil nemlig, at musikerne skal have de bedst mulige forhold at udfolde sig på, og publikum de mest optimale forhold at nyde musikken under.

Koncertoplevelsen skal være et musikalsk fristed og et rum til både eftertænksomhed, inspiration og fest. Intet mindre, simpelthen!

Du kan læse mere om, hvilke samarbejdspartnere og aktører, vi arbejder – og har arbejdet – sammen med her


Har du et spændende musikprojekt, spørgsmål eller musikforslag, du gerne vil sende til os – så er du mere end velkommen til at skrive til Turbinens musikansvarlige Michael Gonzalez på mg@vaerket.dk.

Er du nysgerrig efter at lære Michael lidt bedre at kende, kan du læse mere om ham her   

Følg Turbinen på Facebook og Instagram – og del gerne dine oplevelser med os!