Turbinen indgår i styregruppen for det nye ambitiøse samarbejde mellem landets regionale spillesteder

Fælles pressemeddelelse fra landets 19 regionalespillesteder, der samler sig i et handlekraftigt netværk for en stærkere og sundere live-scene i det danske musiklandskab.

Turbinens musikansvarlige, Michael Gonzalez, udtaler i forbindelse med pressemeddelelsen og Turbinens rolle som del af styregruppen bag netværket:

”Det er ingen hemmelighed, at vi på Turbinen er enormt glade og beærede over at være udpeget til regionalt spillested. Og vi glæder os meget til at tage favntag med de mange spændende ting, det indebærer. Derfor er vi også en del af styregruppen i det nyopstartede fællesskab, de regionale spillesteder imellem, hvor vi vil smøge ærmerne op og gøre vores til at løse de opgaver, der venter forude for at skabe de bedste forhold i det danske musikliv. Både på nationalt samt regionalt plan og lokalt her i Randers. Så hold øje med Turbinens aktiviteter i den kommende tid.”

***

Fælles pressemeddelelse om det nye samarbejde, fokusområder og ambitioner

“Med fokus på at løse fælles udfordringer indenfor bl.a. kønsbalance, bæredygtighed og formidling af musik til nye brugere, er 19 danske spillesteder gået sammen i et nyt netværk. Spillestederne, der er spredt ud over hele landet, har det til fælles, at de er udpeget som Regionale Spillesteder af Statens Kunstfond i perioden 2025-2028, hvilket giver dem en række særlige forpligtelser ift. at udvikle og understøtte det danske musikliv.

Fra de frivillige i døren til musikerne på scenen. Fra vækstlagets vilde knopskud til de store nationale fortællinger og fællesskaber. Med målet om en stærkere og sundere musikscene i Danmark, har de 19 spillesteder sat sig om det samme bord.

Repræsentation først på dagsordenen
Med en samtale, der længe har kaldt på konkret handling fra branchens centrale aktører, har netværket, som det første, valgt at gå aktivt ind kampen for bedre repræsentation og mere lige vilkår på tværs af musikbranchen. Her placeres opmærksomheden på repræsentation på, bag og foran scenen centralt i alle 19 spillesteders dagligdag. Et fælles data-format, en fælles forpligtigelse på praksis og en løbende øvelse i større omsorg venter den kommende tid.

Udover ovenstående punkt om diversitet og trivsel er spillestederne dertil enige om at lægge fra land med tre øvrige indsatser:

Fælles sprog og standarter/strategier:
På tværs af 19 markant forskellige spillesteder, er målet at arbejde for bedst muligt samspil og synergi. Hvordan bliver de regionale spillesteder stærke i fællesskab, og hvordan skabes herfra et fundament i dansk musikliv, hvor også øvrige spillesteder og scener trives, udvikler sig og sætter aftryk?

Bæredygtighed:
Et fokus på spillestedsdrift med miljømæssig og social bæredygtighed i centrum. Hvordan bidrager musikken til et samfund og vores klode, og til mere omsorgsfuld omgang inde og ude af de fællesskaber vi færdes i til daglig?

Dataindsamling:
Netværket arbejder for at indsamle komparative data, som yderligere kan kvalificere vores arbejde mod mere nærværende og rammende musik på landets scener. Hvordan oplever publikum og kunstnere vores musikliv, og hvordan får flere borgere glæde af det?

Markant nationalt aftryk
De 19 regionale spillesteder modtager i alt 38 millioner kroner, og er placeret fra Frederikshavn til kanten af Frederiksberg, hvor bevillinger på mellem 1,5 og 3,75 millioner kroner sættes i arbejde i de lokale kommuner. Spillestederne bidrager både direkte og indirekte til en levende, åben og lokalt forankret musikscene i hele Danmark.

Alle involverede ser frem til at realisere samarbejdet og vil løbende fortælle om de mange initiativer.”

Fakta
Regionale spillesteder er en støtteordning under Statens Kunstfond, der har eksisteret siden år 2000. Ordningen udpeger hvert fjerde år en række spillesteder, der i perioden modtager driftsstøtte til at formidle, præsentere, profilere og udvikle det rytmiske musikliv lokalt, regionalt og nationalt.

De 19 regionale spillesteder i perioden 2025-2028 er: Fermaten i Herning, Godset i Kolding, Kulturværftet i Helsingør, Musikhuzet Bornholm i Rønne, STARS i Vordingborg, Sønderborghus i Sønderborg, Turbinen i Randers, Alice i København, Det Musiske Hus/Maskinhallen i Frederikshavn, Turkis i Aarhus, Gimle i Roskilde, Harders i Svendborg, Klaverfabrikken i Hillerød, Studenterhuset i Aalborg, Tapperiet & Teaterbygningen i Køge, VoxHall i Aarhus, Musikhuset Posten/Dexter i Odense, TRAIN i Aarhus og Vega i København.